2015

Så är det bara några minuter kvar tills det är nytt år med nya möjligheter.
Ikväll har vi varit hos Daniel och Caroline och ätit gott med trevligt sällskap. Alltid lika skoj att träffa sådana människor då det alltid är tjo och tjim och mycket att prata om.
Vi åkte hem lite tidigare då vi hade Knodden med oss i bilen.
 
Gott nytt år!!!
 
 

Nyår

Vill bara önska er alla en fin nyårsafton.
 
 
Själv hoppas jag att 2015 blir bättre än 2014... kram!
 
 

Knodden och hans lever

Varit på återbesök i Slöinge idag. Gick bra med hans prover. Levervärdet låg på 400 idag, sist på 1800 och när vi kom in på över 7000.... ska ej ligga över 96 så fortfarande högt men går på rätt håll.
Knodden uppförde sig exemplariskt som vanligt och finner sig i det mesta. Bryr sig inte så mycket om andra hundar man möter vilket gör hans 65 kilo hanterbara.
Återbesök om tre veckor.
 
 

3 år

Igår firade dessa två goingar tre år tillsammans.
 
 
Grattis på er!!!!!!
 
 
 

Nyponsoppa

 
Mitt nya begär.... nyponsoppa med grädde, mandelbiskvier och mini marshmallows. Inte speciellt nyttigt med förbaskat gott!
 
 
 

Syrran

 
Idag vill jag gratta min syster som fyller år. Hoppas du får en riktigt fin födelsedag!
 
 
 

Mellandagsréan

Varit med sonen och Bobbe inne i stan och bränt lite av grabbens presentkort han fick i julklapp. För egen del är ju inte shopping en favoritsysselsättning så gick mest med strömmen och tittade på folk. Kan inte för mitt liv förstå mig på hetsen för ett klädesplagg. Folk kan stå i kö i evigheter för att få betala och prova kläder. Skiter jag hellre i det och handlar för fullt pris och får ett plagg som inte är skitigt efter att ha legat på golvet och slipper trängas.
Lika förbannat trött idag som jag varit dom sista dagarna. Ingen ork eller energi alls. Går som i dvala hela dagen och har ingen lust att göra någonting. I natt vette fasiken hur jag sovit heller för nacken och ner är helt kass. Värker överallt. Är så himla trött på att aldrig vara helt på G eller vakna pigg och utan att det gör ont någonstans.
Stoppat in fläskfilé och färdig potatisgratäng i ugnen och tömt diskmaskinen och det är allt jag kommer orka idag. Bobbe fick ta ut hunden på en sväng till och med. Pallar ingenting!

Slappat

Inte gjort många knop idag vilket har varit helt underbart!
Pojkarna har varit ute och grejat med fyrhjulingen och Knodden och jag har grejat inomhus. Vi har slängt ihop lite käk, handlat mer kycklingfilé (det enda Knodden smaskar i sig just nu) och kört en maskin tvätt.
Himla skönt att julen är över och nu är det bara någon vecka till och sen börjar livet återgå till det normala. Hatar alla dessa röda dagar. Vet ju inte hur något är öppet eller hur man ska jobba.
Börjat grunna på nyårslöfte men jag antar jag fortsätter köra på det jag brukar avge då jag inte fått till det ännu.... gå ner dom förbannade tio kilona. Har ni nåt bra nyårslöfte på G?

Ta bort!!!

Finns en person som jag har i min vänlista på fb som tydligen retar ihjäl sig på kommentarer jag får och sådana jag ger till vissa personer. Till dig kan jag bara ge rådet att ta bort mig som vän. För min del spelar det ingen roll. Kommer inte bli särskilt besviken över det då vi ändå inte har någon kontakt in real life. Synd du ska gå och må dåligt pga av mina statusar eller vad andra skriver till mig.
 

Juldagen

Så nu var juldagen också över. Jobbat och sen varit en sväng hos svägerskan och hennes familj. Mysigt som vanligt... bamsetack till Inger och Greger!!!!
Nu är det slappa som gäller en liten stund innan sängen kallar. Varit så sabla trött dom sista dagarna.
 
Knodden har ätit lite idag så nu känns det som om det börjar gå på rätt håll.
 
 

Julafton

 
Fick denna whiskeyn av Madde och Skjunne i Ekenäs. Jisses vad god den var. Mild och härlig precis som jag vill ha den. Perfekt Skjunne!!!! Denna kommer du garanterat gilla!!! Får ta ett smakprov tillsammans en dag. Har tjuvstartat ikväll.... mums!
 
 
Fick dessa av sonen i julklapp. Jättesöta!!!
 
 
Bobbe hade köpt ett par Gore-tex skor. Passade som handsken så nu kan jag ut och vandra utan att bli blöt om fötterna. Fick en reflexväst och broddar så nu jäklar är jag laddad.
 
 
Av Emma och Johan fick jag en sminkväska som var fylld med lite av varje... me like!
 
Fått pengar av svärföräldrarna och klänningar av mamma och pappa och en massa annat fint.
 
 
Bästa julklappen var att Knodden fick komma hem idag. Herregud sicken lycka! Han matvägrar dock så nu är högsta prioritet att få i honom mat. Är snart en vecka sen han åt ordentligt. Massa piller han ska äta och återbesök på måndag. Håll alla tummarna för att allt går som det ska.
 
Tack för alla fina julklappar allihopa och bamsetack till mamma och pappa för ikväll. Glömde ju bjuda på kaffe men sätter skulden på att jag är förvirrad i skallen just nu.
 
Imorgon ska jag jobba extra på macken och sen är jag ledig tills på måndag.
 
 
 

Bulten

Haft besök av Knoddens kusin Bulten idag. Han är så söt så man smälter...
 
 

Min hund

Knodden blir bättre och bättre för varje dag som går. Fick inte hämta honom idag heller men nu ska det nog inte ta så lång tid till. Han vägrar äta men det gör han så fort han är på nya platser så inget ovanligt.
Hade varit världens bästa julklapp att få hämta honom imorgon men vågar inte hoppas för mycket då man kanske bara blir besviken.
 
 

Tack Susann

 
Fick denna supersöta tomte av Susann idag. Inuti finns det en smaskig flaska glüwein... yammi!!!! Tack så mycket Susann och god jul på dig och Lars.
 
 
 

Psoriasis

Psoriasis

                    
Skriv ut            
        
                                                
 

                    Sammanfattning                

            

Sammanfattning

Allmänt

Psoriasis är en sjukdom som ger röda hudfläckar som fjällar och ibland kliar. Orsaken är en inflammation i de övre hudlagren. För de flesta är besvären lindriga, men för vissa kan de bli så stora att det sociala livet påverkas. Sjukdomen går i skov vilket innebär att man i perioder kan ha små eller inga besvär alls, för att sedan ha perioder när utslagen blir värre.

Risken att få sjukdomen ökar om någon annan i familjen har psoriasis. Även om sjukdomen är ärftlig krävs det ofta också att något utlöser den, till exempel infektioner, läkemedel eller psykisk stress.

Ungefär två till tre procent av befolkningen har psoriasis och den är lika vanlig bland män som kvinnor.

Symtom

Vanliga tecken på psoriasis är att man

 • får röda, fjällande fläckar på olika delar av kroppen
 • blir röd i hudveck, till exempel ljumskar och armhålor
 • får små gropar i naglarna.

Behandling

Om man inte har så stora besvär kan det hjälpa att ta ett varmt bad eller basta så att hudflagorna på den fjällande huden faller av. Även salva eller kräm som innehåller till exempel salicylsyra eller karbamid kan göra att man blir av med fläckarna.

Om man har måttliga till svårare besvär behöver man regelbunden behandling, till exempel med receptbelagda krämer. Även om man inte kan bli helt frisk från psoriasis brukar behandlingen kunna göra att besvären minskar.

När ska man söka vård?

Om man får röda, torra och fjällande utslag som inte försvinner kan man kontakta en vårdcentral.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd om vart man ska vända sig.

Visa mer             
                                    

            Vad händer i kroppen?        

    

Vad händer i kroppen?

 • Hud                                 

                      Huden består av flera olika lager.                

  Mer information                 
  Huden                    

                              Huden består av överhuden, läderhuden och underhuden. Överhuden är den del som man ser. De yttersta cellagren i överhuden kalas hornlager och består av döda och förhornade celler. det gör att huden är motståndskraftig mot frätande ämnen och nötning.
  I läderhuden finns gott om blodkärl som tillför syre och näringsämnen. Blodcirkulationen i läderhuden är också viktig för att kroppen ska hålla rätt temperatur.
  Underhuden innehåller många fettceller som är värmeisolerande och stötdämpande.                       

Huden har flera lager

Huden består av flera olika lager och har bland annat som uppgift att skydda kroppen mot ultraviolett strålning och bakterie- och virusangrepp. Huden hjälper även till att hålla rätt kroppstemperatur.

Det yttersta hudlagret kallas överhuden. Ytterst i överhuden ligger hornlagret, som består av döda hudceller. Underifrån bildas hela tiden nya hudceller som i jämn takt ersätter gamla celler som lossnar. Den här omsättningen av hudceller tar cirka sex-sju veckor.

De övriga hudlagren kallas läderhuden och underhuden.

Huden blir inflammerad

När man har psoriasis bildas cellerna i överhuden snabbare än vanligt. Ett normalt hornlager hinner inte bildas och cellerna lossnar inte längre en och en utan flagar av i stora sjok, man fjällar. Det beror på en inflammation i överhuden och i de yttersta delarna av läderhuden. Inflammationen ökar blodcirkulationen vilket gör att huden rodnar och blir varm.

Psoriasis smittar inte.

Psoriasis kommer ofta i så kallade skov. Det innebär att man kan ha perioder med små eller inga besvär och perioder när sjukdomen blossar upp och hudutslagen blir större.

Varför får man psoriasis?

Både arv och miljö har betydelse för om man får psoriasis eller inte. Exakt hur psoriasis ärvs är inte klarlagt men risken för att få sjukdomen ökar om någon annan i familjen har psoriasis. Här är några miljöfaktorer som kan utlösa och försämra besvären

 • infektioner, exempelvis halsfluss
 • psykisk stress, som man kan uppleva till exempel i samband med en skilsmässa, när man förlorar en nära anhörig eller blir av med sitt arbete
 • vissa läkemedel, till exempel litium eller vissa blodtrycksmediciner
 • alkohol
 • rökning.

För de flesta bryter sjukdomen ut i 20-årsåldern eller i 40-50-årsåldern, men psoriasis kan bryta ut i alla åldrar.

Sjukdomen går inte över men kan lindras

Hur stora besvär man får skiljer sig från person till person. De flesta får en lindrig form av psoriasis och har inte så mycket besvär av sjukdomen. Men om sjukdomen bryter ut när man är ung eller om någon annan i familjen också har sjukdomen ökar risken för att man får något svårare besvär.

Även om psoriasis inte går att bota finns det många behandlingar som kan lindra eller göra så att hudbesvären försvinner under långa perioder.

För vissa kan besvären vara så stora att de påverkar hela det sociala livet. Då är det viktigt att man både får behandling som lindrar och att man hittar ett sätt att leva med sjukdomen. Ett bra stöd kan man få av att prata med sin läkare eller annan vårdpersonal. Det finns även patientföreningar som Psoriasisförbundet, där man till exempel kan få tala med stödpersoner med egna erfarenheter av att leva med psoriasis. Det finns också särskilda föreningar för unga.

Ger ibland ledbesvär

Psoriasisartrit är en ledsjukdom man kan få om man har psoriasis. Psoriasisartrit bryter vanligen ut när man är 30-55 år och hudsymtomen kommer oftast före ledbesvären. Sjukdomen är lika vanlig hos kvinnor som hos män. Knappt en femtedel av alla psoriasisjuka får ledbesvär. Om man har nagelförändringar kopplade till psoriasis är det vanligare att man också får ledbesvär.

Det som anses vara typiskt vid psoriasisartrit är att ledvärken ofta sitter i ett enstaka finger eller led. Om den sätter sig i flera leder brukar det inte vara på motsvarande led på den andra kroppshalvan, vilket ofta är fallet vid ledgångsreumatism. Man säger därför att psoriasisartrit vanligtvis är asymmetrisk.

Exempel på var psoriasisartrit kan sätta sig är i ett finger eller i en tå som kan bli röd och svullen. Även en knä-, fot- eller handled kan bli påverkad. Ibland sätter sig psoriasisartrit i ryggslutet i lederna mellan korsbenet och bäckenbenet.

Det förekommer också att benhinnor, senor och ögon kan drabbas av inflammationer samtidigt som man har psoriasisartrit, eller bara psoriasis.

Det vanliga är att psoriasisartrit endast ger lätta besvär. Enstaka personer kan dock få en svårare form av psoriasisartrit då flera leder drabbas samtidigt och som kan ge funktionsnedsättningar.

Fäll ihop     
                                    

            Symtom och diagnos        

    

Symtom och diagnos

 • psoriasis på fingrar                                 

                      Om man har psoriasis får man ofta röda, fjällande fläckar.                

  Mer information                 
  Psoriasis på fingrar                    
   
 • En bild på psoriasis, så kallad plack på rygg                                 

                      Plack-psoriasis sitter ofta i ryggens nedre del.                

  Mer information                 
  psoriaisis, så kallad plack på ryggen                    
   

Tecken på psoriasis

Om man har psoriasis får man ofta röda, fjällande fläckar på olika delar av kroppen. De kan klia till en början men klådan går vanligtvis över. Utslagen sitter oftast på armbågarna, knäna, underbenen, i hårbotten och på nedre delen av ryggen. Andra tecken kan vara att man blir röd i hudveck som ljumskar och armhålor eller får små gropar i naglarna.

Psoriasis kommer ofta i så kallade skov. Det innebär att man kan ha perioder med små eller inga utslag varvat med perioder när sjukdomen blossar upp och ger större hudutslag.

Läkaren undersöker utslagen

En läkare kan ofta avgöra om man har psoriasis genom en enkel undersökning. Läkaren brukar undersöka hela kroppen för att se om hudutslagen sitter på de ställen som är typiska för psoriasis. För att se hur huden ser ut under utslagen brukar läkaren skrapa lite lätt på utslagen för att fjällen ska lossna. Om man har psoriasis är ytan där fjällen suttit ljust rödaktig och ibland syns också små punktformiga blödningar.

Hos läkaren får man berätta om när och var besvären visar sig och om psoriasis finns i släkten.

Ofta kan läkaren se direkt att det är psoriasis, men ibland behövs ett prov tas från huden för att läkaren ska vara säker.

Olika former av psoriasis

Eftersom psoriasis kan orsakas av så många olika faktorer skiljer sig symtomen från person till person. Det finns många olika former av psoriasis:

 • plack-psoriasis
 • guttat psoriasis
 • invers psoriasis
 • nagelpsoriasis

Plack-psoriasis

Den vanligaste formen av psoriasis visar sig som runda tre till tio centimeter stora fjällande utslag, så kallade plack, och sjukdomen kallas därför plack-psoriasis. Hudbesvären kan sitta var som helst på hela kroppen, men drabbar speciellt armbågarna, knäna, nedre delen av ryggen och hårbotten. Plack-psoriasis sitter oftast symmetriskt, på båda sidor av kroppen, till exempel på samma ställe på både höger och vänster armbåge. Det är vanligt att utslagen sätter sig i ärr eller sår. När utslagen är nya kan det klia.

Guttat psoriasis

De som får psoriasis under puberteten har ofta prickar stora som droppar på huden, så kallad guttat psoriasis. Denna form bryter ofta ut i samband med halsfluss och man får ofta utslag över stora delar av kroppen. Efter några månader kan besvären försvinna, men ibland kan guttat psoriasis övergå i plack-psoriasis.

Invers psoriasis

Invers psoriasis kallas den form där man har rodnande utslag med en glansig yta i hudvecken. Vanliga ställen där man kan få invers psoriasis är i ljumskarna, armhålorna, naveln och under brösten. Speciellt för invers psoriasis är också att man fjällar mindre än vid andra former av psoriasis.

Nagelpsoriasis

Ibland är hudbesvären begränsade till vissa ställen på kroppen och det stället har då gett namn åt psoriasisformen. Typiskt för till exempel nagelpsoriasis är att man får runda gropar i naglarnas ovansidor och att naglarna ibland lossnar längst ut på fingerspetsen.

Fäll ihop     
                                    

            Vård och behandling        

    

Vård och behandling

När ska man kontakta vården?

Om man får röda, torra och fjällande utslag som inte försvinner ska man ta kontakt med en läkare på vårdcentralen för att få reda på vad de beror på och vilken hjälp det finns att få.

Om man har så svåra besvär att både livskvalitet och arbetsförmåga påverkas bör man be om att få en remiss till en hudläkare för att få så bra behandling som möjligt. På hudklininker finns det läkare och sjuksköterskor som har stor erfarenhet av att behandla svåra besvär av olika hudsjukdomar.

Olika typer av behandlingar

Om man har måttliga eller svårare besvär av sin psoriasis behöver man ofta regelbunden behandling, till exempel

 • bad eller hudkräm mot fjällande hud
 • receptbelagda krämer och salvor som innehåller kortison med eller utan D-vitaminliknande ämnen
 • läkemedel i form av tabletter eller sprutor
 • ljusbehandling
 • så kallad Buckybehandling (kallas även mjukröntgen)
 • klimatvård utomlands.

Det är vanligt att man får pröva en sorts behandling i taget för att se om just den behandlingen hjälper. Oftast börjar man med kräm eller salva. Om inte de är tillräckligt effektiva får man kanske pröva ljusbehandling. Läkemedel i form av tabletter eller sprutor påverkar hela kroppen och är effektivare, men nackdelen är att de kan ge mer biverkningar.

För att undvika de eventuella biverkningar man kan få av att under en lång tid behandlas med en och samma metod kan man behöva variera mellan olika behandlingsformer.

Enkla behandlingar med bad och krämer

Om man inte har så stora besvär finns det mycket man kan göra själv för att lindra hudutslagen. Ibland kan besvären till och med försvinna för en tid.

Den enklaste behandlingen är att bada bastu eller att bada i badkar under 20-30 minuter. Då lossnar flagor från hornlagret som tunnas ut och inflammationen i huden dämpas. Badet gör också huden lättare att smörja in och mer mottaglig för ljusbehandling.

Har man psoriasis på fötterna kan regelbundna fotbad vara bra i kombination med en fet salva eller kräm.

Man kan även få bort fjällande hudavlagringar genom att smörja med ett tjockt lager av kräm eller salva regelbundet flera gånger i veckan. Man kan använda krämer och salvor innehåller till exempel salicylsyra eller karbamid.

Om man har lindrig psoriasis kan det räcka med att bada och smörja in sig med receptfria krämer regelbundet.

Behandling med receptbelagda krämer och salvor

Om man har besvär över stora delar av kroppen eller om utslagen sitter väl synliga vill man kanske behandla sin psoriasis mer effektivt. De krämer och salvor som då används innehåller vanligen något av följande läkemedel:

 • Kortison. Starka krämer eller salvor med kortison verkar snabbt och missfärgar inte huden. Men efter behandlingen återkommer utslagen efter bara ett par veckor och om man använder krämerna eller salvorna under flera år kan de göra huden tunn. Svaga kortisonkrämer gör vanligtvis ingen nytta när man har psoriasis.
 • D-vitaminliknande ämnen. Det tar lite längre tid innan de ger effekt än kortisonläkemedlen. Men de har få biverkningar och gör inte huden tunnare när de används under en längre tid. Det är basläkemedel med effekt som sitter i lika länge som kortisonpreparaten.

Det är vanligt att man använder antingen kortison eller en kombination av D-vitaminliknande ämnen och kortison i samma tub. Till hårbotten används ofta ett avfjällande mjällschampo eller en lösning som innehåller kortison, med eller utan D-vitamin.

För att lindra besvären behöver man regelbunden behandling under flera veckor. Bad några gånger i veckan i kombination med att man smörjer in sig varje dag med en effektiv kräm eller salva är en ganska enkel behandling som inte påverkar vardagslivet så mycket.

Det finns olika tabletter som ger lindring

Om man inte har blivit bättre av behandlingar som påverkar huden utifrån kan man pröva att ta tabletter. Tablettbehandlingen är ofta enklare och effektivare, men risken för biverkan är generellt större. De verksamma ämnen som används är

 • metotrexat
 • acitretin
 • ciklosporin.

Metotrexat

Metotrexat är det vanligaste läkemedlet som man kan ta i tablettform. Det är ett cellhämmande läkemedel som man tar i låg dos, oftast två till sex tabletter i veckan, och som dämpar inflammationen. Läkemedlet har använts mot psoriasis i många år. En biverkning som kan förekomma är att levern påverkas. Genom att man regelbundet lämnar blodprov brukar man kunna undvika biverkningar.

Metotrexat kan orsaka missbildningar hos foster. Därför bör man använda säkra preventivmedel under behandlingen, det gäller både män och kvinnor, och man ska sluta ta medicinen tre månader före en planerad graviditet. Man ska även undvika läkemedlet när man ammar.

Läkemedel som innehåller metotrexat är till exempel Metotab och Methotrexate.

Acitretin

Acitretin har utvecklats från A-vitamin och dämpar i första hand celltillväxten men ser också till att cellerna i överhuden får växa klart och därmed minskar fjällningen. Om läkemedlet kombineras med krämer, salvor och ljusbehandling blir behandlingen mer effektiv. Halten blodfetter ökar en aning när man tar acitretin och behöver kontrolleras under behandlingstiden. Acitretin kan ge fosterskador och ska därför inte användas av kvinnor under 40 år. Acitretin är det verksamma ämnet i Neotigason.

Ciklosporin

Ciklosporin brukar oftast användas i samband med organtransplantationer. Ciklosporin är ett effektivt läkemedel för korttidsbehandling men det används väldigt sällan under längre tid eftersom det kan ge mycket kraftiga biverkningar.

Man kan bland annat få högt blodtryck och njurarnas funktion kan bli sämre. För att undvika de biverkningarna behöver njurarnas funktion blodtrycket kontrolleras regelbundet.

Man bör undvika ciklosporin när man är gravid. Men man kan ändå få det i vissa fall om det är viktigt att få immundämpande behandling. Man bör alltid rådgöra med sin läkare inför en planerad graviditet.

Läkemedlet används oftast när psoriasissjukdomen plötsligt försämras kraftigt och man tar det då i perioder på tre till sex månader. Läkemedel som innehåller ciklosporin är till exempel Sandimmun Neoral och Ciklosporin.

Biologiska läkemedel i form av sprutor

För personer som inte blivit bättre genom behandling med PUVA eller tabletter, kan många bli hjälpta av så kallade biologiska läkemedel. Dessa relativt nya läkemedel ges som injektioner och består av antikroppar riktade mot den pågående inflammationsprocessen i kroppen.

Effekten varierar från person till person beroende på vilken typ av psoriasis man har. De flesta blir hjälpta av läkemedlen och många blir tidvis nästan helt besvärsfria. En biverkning är att läkemedlen kan göra att man blir känsligare för vissa infektioner.

Behandlingen med biologiska läkemedel är dyr, men med regelbundna kontroller och registrering av behandlingsresultat, har ett ökande antal patienter blivit erbjudna denna typ av behandling. Samtliga hudkliniker i landet och många fristående hudspecialister kan ge biologiska läkemedel och följa upp långtidseffekterna, bland annat genom att registrera patienten i ett nationellt kvalitetsregister, PsoReg.

Remicade, Enbrel, Humira och Stelara heter de biologiska läkemedel som är godkända för behandling av psoriasis.

Ljusbehandling

Ett komplement till bad, krämer och salvor är ljusbehandling som dämpar inflammationen. Behandlingen görs i ljuskabiner med ultraviolett ljus, UVB-ljus, i serier på ungefär 25 behandlingar och då helst tre till fyra gånger i veckan. Man börjar med cirka 20-30 sekunder i ljuskabinen och vid seriens slut är man uppe i omkring fyra minuter. Helst bör man fjälla av huden med bad eller smörjning före ljusbehandlingen för att göra den effektivare. Om receptbelagda krämer eller salvor kombineras med ljus skyndar det på läkningen och man behöver färre ljusbehandlingar.

Eftersom långa behandlingstider med UVB-ljus kan öka risken för hudcancer får man inte fler än två behandlingserier per år och inte fler än cirka 20-30 serier sammanlagt. Särskild försiktighet gäller för behandling av barn. Man kan få ljusbehandling på alla hudkliniker, en del vårdcentraler och på Psoriasisförbundets behandlingsanläggningar.

Buckybehandling

Om man har psoriasis i hårbotten kan man behandlas med mjukröntgen, så kallad Buckybehandling. Man blir då behandlad med svag röntgenstrålning och det är bara det yttersta hudlagret som påverkas. Metoden kan även användas om man har svårbehandlad psoriasis på små hudytor på andra delar av kroppen, till exempel på öronen eller i underlivet. Man får behandling på hudklinik en gång i veckan i sex veckor, men för att undvika biverkningar får man sällan behandling i mer än sammanlagt åtta sexveckorsperioder.

Klimatvård utomlands

Vanligt solljus har oftast en läkande verkan på psoriasis eftersom det dämpar inflammationen och den alltför snabba tillväxten av celler i huden. Klimatvård innebär att man vistas cirka tre veckor i ett varmt och soligt klimat för att ge huden en naturlig ljusbehandling.

Att leva med psoriasis

Det kan ta lång tid att vänja sig vid att man har psoriasis och sjukdomsbeskedet kan göra att man går in i en livskris. Men man brukar komma igenom krisen och acceptera att man har en kronisk sjukdom som man måste lära sig att leva med. Så småningom kommer man att kunna ha ett bra liv med sin sjukdom.

Det är viktigt att man ser till att få vägledning och svar på alla de frågor som dyker upp allt eftersom. Om man har psoriasis är det viktigt att ha regelbunden kontakt med sjukvårdspersonal som har specialkunskaper om sjukdomen. Då kan livsstilsfrågor som rökning och alkohol, men även övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdom, som har betydelse för psoriasis, diskuteras och lämpliga behandlingsprogram erbjudas.


Psoriasis

 
Martin fick domen psoriasis idag på sjukan. Så jäkla tråkigt!!!! Nu gäller det bara att behandla det så väl som möjligt så man håller det i schack så gott det går.
 
 
 

God Jul

Vill önska alla mina vänner en riktigt gid jul.
 
Inte skickat några julkort i år och inte köpt nåt julpynt eller stjärnor eller ljusstakar men antar julen kommer ändå. Ska bli en lugn mysig jul även om alla mina tankar går till Knodden just nu.
Det bästa på julen är att se Martin öppna sina julklappar och på juldagen när vi sitter hos min svägerska och myser. Julen är liksom slut då och alla slappnar av och bara sitter och pratar och för min del vetskapen om att det är ett helt år tills nästa gång ståhejet börjar.
 
 

Julklapp

Fick julklapp av min jobbarkompis Carina idag...
 
 
Visst va dom söta?!!!
Tack så jättemycket snälla Carina.... du är bäst!
Vill också passa på att önska Carina lycka till på sitt nya jobb på Lundbergs taxi där hon efter den 12/1-2015 ska börja att köra skolbarn. Har kämpat i höst med sitt taxilegg och jag är så stolt över henne att hon fixat det. Kommer dock sakna henne trots att hon ska vara kvar hos oss på helgerna.
 
Fick julklapp av cheferna idag också. En bok, glögg och superfina glöggmuggar. Tack så mycket Johan och Kerstin och god jul på er.
 
 
 

Knodden....

Pratat med veterinären nu och Knodden är betydligt bättre idag. Leverprovet som inte ska vara över 96 låg när Knodden kom in på nästan 7000 låg idag på strax över 1000 vilket dom tyckte va skitbra. Alla hans andra prover visade bra resultat.
Han är pigg och glad och så fort han slipper droppet får han komma hem. Dom ville inte svara på när det blir men man kan ju hoppas att det bara handlar om några dagar till.
Han finner sig fint i sin bur men det beror väl på hans lata lynne. Tycker det är helt okej att bara ligga och spana på allt som händer runt honom och dra ut kanylen ur tassen. Rackarns hund!!!! ;-)
Prognosen är att han ska bli helt frisk. Han måste dock ta om leverprovet många gånger för att hålla koll så det inte blir sämre igen. Eventuellt måste dom göra en biopsi för att i så fall konstatera exakt vad det är i hans kropp som gör att levern inte hänger med. Men nu hoppas jag bara att vi aldrig behöver gå igenom detta igen.
Kollade också om Hepatit (akut leverinflammation) smittar och det gör det oftast inte. Tänkte på syrrans lilla valp men det fanns ingen anledning att göra något prov på honom.
Jag är så lättad idag och vill bara krama om min stora hund igen!!!!!!!!
 
 
 
 
 
 

Jonas Wahlström

Blir så jävla irriterad på denna ormfantast som då och då fortfarande dyker upp på tv med sina sabla reptiler. Kan inte människan respektera att alla inte vill ha en orm runt halsen eller hålla i en ödla som bajsar överallt?!!! Tvinga på äckliga djur på människor som säger "nej jag vill inte" är fruktansvärt dåligt.
 
 

Vintersolståndet

Idag vänder det... tjohoooo.... nu går vi mot ljusare tider igen! HÄRLIGT!!!
 
 

22:a dec

Idag fyller min pappa år.... stort grattis på din födelsedag!!!!
 
 

Min älskling

 
Bobbe tvättar husbilen idag... BRRR! Jättefin blir den!

Passa på att tacka maken för allt i samband med Knodden. Är ju min hund och därmed sagt att jag får sköta honom men när det krisar så vet jag att jag alltid har Bobbe som mitt stora stöd. PUSS!!!!!
 
 
 

Söndagens rapport

Pratade precis med veterinären och Knodden är aningen piggare idag. Har ätit lite under natten och fått behålla både mat och medicin vilket är kanon. Han är inte lika flåsig och verkar inte må lika illa. Nu får man dock ha i åtanke att han får väldigt mycket medicin mot illamående, Hepatiten, magen och för att stimulera aptiten så kruxet kommer när alla medikamenter ska bort och se hur läget blir då.
Ska ta nya blodprover idag och imorgon men räknar inte med att värdena ändrat sig redan då det kan vara en lång process innan det sker.
Han är vid gott mod säger dom så jag bara fortsätter knipa tummarna och hoppas på det bästa.
Frågade om hon hade en aning om när man eventuellt kan få hem honom men det kan dom inte svara på men känner att det inte är realistigt att tro att han ska vara hemma tills julafton men huvudsaken är ju att han kommer hem över huvud taget.

Morgon igen

Vaknade strax efter 05:00 och genast börjar tankarna snurra på hur Knodden har det, vad vi får för besked idag och hur detta ska sluta. Lika bra att stiga upp.
Tror inte människor som inte haft djur förstår.... kan tänka mig det i alla fall. Jag menar det är ju inte som om min son legat på sjukhus,,, men fa-an så nära. "Jäklar vad hon tjatar på om sin hund"... japp sån é jag! Fast Bobbe tycker nog det är lika tufft som jag just nu även om han aldrig varit lika engagerad i djuren som jag så vill han inte att dom ska ha det svårt.
Blir väl ännu en lååång seg dag antar jag....
 
 

Känner mig trasig

Nu sitter Bobbe och jag på Kullagatan ensamma. Martin är hos Emma och Johan och Knodden ligger i Slöinge och kämpar för sitt liv.
Knodden har akut Hepatit vilket betyder att levern har en infektion och är utslagen. Nu får han starka mediciner för att levern ska kunna återhämta sig. Gör den inte det och hans levervärden är bättre framåt måndag eller tisdag får han nog somna in.
Precis så här jag inte vill att ett hundliv ska sluta. Sista dagarna på ett djursjukhus med oro, smärta och människor han inte känner. Orkar inte ens tänka på vad han funderar på just nu.
Försöker hålla mig samman men det går upp och ner. Kan inte fatta varför jag ska bli drabbad på detta viset. Gör allt och lite till för mina djur och ändå så är det en evig följetång med veterinärsbesök och elände. Tycker inte jag förtjänat detta.
Lååånga dagar blir det. Får hoppas dom har positiva nyheter imorgon på förmiddagen när dom ringer för att rapportera. Känns ju inte som om denna julen blir av alls om Knodden ligger och har det tufft i Slöinge. Har ju julklapp till honom och allt....
Har lyckats ta ledigt från jobbet nästan alla dagar vilket känns helt underbart. Vet inte om jag klarar av någonting praktiskt alls. Är lite bräcklig.
Tack till alla som skickat hälsningar,,, betyder så ofantligt mycket när man är ledsen. Får verkligen hoppas att Knodden får komma hem och leva några fina år hos oss och att det inte ska sluta såhär. Saknar min dysterkvist något så vansinnigt mycket och vet inte hur jag ska klara mig utan honom också nu när Kulan försvann för bara en månad sen och den sista katten bara någon månad innan dess.
 
KRYA PÅ DIG KNODDEN OCH KOM SNART HEM IGEN.....
 
 
 
 

Igen...

Jahapp så va det dags IGEN!!!!! Veterinärsbesök i eftermiddag i Slöinge med Knodden. Han kissar lääänge och mycket och dissade frukosten. Har nog varit uppe med honom fyra gånger inatt och då har det varit bråttom. Rätt trött idag både Knodden och jag.
Bobbe får åka med honom då jag jobbar. Hoppas det "bara" är en urinvägsinfektion och inte nåt med njurarna eller levern....
 
 

Motionspaus

Pausar ju från mina morgonpromenader då jag hatar vädret. Antingen är det halka eller duggregn och nu pallar jag inte mer så går inte igen innan vädret är bättre.... så typ till våren är jag på G igen. Antar det inte kommer dröja så länge som till våren men just nu känns det så.
Mår dock redan asdåligt och känns som om jag redan gått upp massor. Konstigt att psyket hänger så ihop med motion men samtidigt rätt enkelt att göra nåt åt.
För mig är motion lika med mindre matintag så nu när det är motionspaus ökar ju det såklart... URK! SKÄRP DIG ELLEN!!!!!
Någon som känner likadant????

Changeling

Jag som inte brukar kunna ha ro att titta på en hel film kollade igår på Changeling med Angelina Jolie.... den var skitbra och jag rekommenderar den varmt!!!
 
 
 Ha i åtanke när ni tittar på filmen att det är en sann historia i botten....
 
 

Salong Duo

Varit hos frissan och hottat upp mig lite....
 

Tack Erika för hjälpen!!!
 
 

Roadtrip

Haft en fantastisk helg med Martin och Bobbe och såklart Knodden. Vinden har fräst på men i husbilen har det varit mysigt och varmt.
 
Några bilder från helgen...
 

Nu klarar man en vecka till med arbete. Tusen tack sonen och maken,,, får vi göra om snart!
 
 

Luciadagen

Igår var vi hos kompisar på kvällen. Så himla mysigt att bara sitta och prata lite skit och varva ner efter en seg vecka. Tack Wingård och Veronica!!!!!!

Idag är det lucia och jag hoppas alla får en bra dag.
 
 
Om min mage bara rättar till sig idag så åker vi nog en vända i husbilen. Måste inviga vår nya grill hahahaha så grillskivorna och korven ligger framme på diskbänken för att tina.
 
 

Min kompis

 
Idag haltar han då och då men inte mer än innan och han verkar ta det hela med ro så vi avvaktar och hoppas att han kan vila bort det... och är det nåt grabben är bra på så är det att vila.
 
 
 

Veterinären

Piller för Knoddens mage är utskrivna och hela han är genomgången för att hitta varför han haltar. Tyvärr utan resultat! Blir galen på allt strul och funderar igen på om detta är ett tecken... SKAFFA INTE HUND ELLEN FÖR ALLA HUNDAR DU SKAFFAR SKA BLI SJUKA OCH DÖ FÖR TIDIGT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nu är det vila som gäller för min goa kompis vilket inte kommer bli så svårt då han mer än gärna sover bort hela dagen. promenader och att skutta runt är inte riktigt hans grej.
Får ha han i baksätet i bilen så han slipper hoppa så mycket och det kvittar honom vilket. Himla tur man har en bra bil där man kan fälla vilka säten man vill.
Ja fortsättning följer antar jag...
 
 

Alltid är det nåt

Ja som alla vet vid det här laget så är det alltid nåt som strular med mina djur. När jag skulle ta morgonpromenaden med Knodden så haltar han plötsligt supermycket. Är ett framben som strular. Blir så himla trött! Var bara att gå in igen.
Har som tur var en veterinärstid idag 11:15 för att få nya tabletter för hans mage så dom får väl kolla hans ben samtidigt.

Kusiner

Började dagen med att inse att det som sagt är slut på morgonpromenaderna för i år. Halka, kyla och gråväder är inte min grej så nu väntar jag på våren.
Tog ett varmt härligt bad istället...
 
 
HÄRLIGT!!!!

Pappa kom inom med Knoddens nya kusin som heter Bulten och är en långhårig schäfer. Dom har varit på promenad tillsammans idag.
 
 
Diggar Knoddens skräckslagna ögon på denna bilden. "Inte en valp till" tycks han tänka.
 
 
Liten och stor.
 
 
 
 
 

Slutvandrat

Nu tar jag en paus i min vandring på mornarna. Himla tjötigt när man kommer sig ut efter mycket inre övertalning och det visar sig att det är snorhalt och man smyger sig runt bara för att. Bättre att mysa framför tv:n och ta en sväng med Knoddis istället, hans tempo är nämligen mer smyga än Power hahahaha!
Har ju såklart inte gått ner nåt mer. Hade ju tänkt att briljera med en sisådär fem kilo eller nåt vid denna tiden men kan bara skryta med fyra. Kanske sätter det mer sprätt på det när våren börjar närma sig och om inte... ja då får jag vara glad för mina fyra. Stolt över att jag behållit kilona i alla fall trots fester, julbord och annat.
 
 

Annette

Idag var min kompis Annette här på Kullagatan och hälsade på. Så himla mysigt att prata lite skit och dricka kaffe.
Hjälpte henne hämta en torktumlare hon hittat på en loppis sida ute i ingenmansland då hennes egen bil är husrum åt en kyl/frys för tillfället. Skitsmidigt med stor bil ibland så man slipper dra på en släpkärra.
Kom snart tebax Annette!
 
 

Mail till Wapnö

     
Hejsan på er!
Vi var ett sällskap på 14 personer som var hos er igår på julbord och har en del synpunkter om hur kvällen upplevdes.   Bemötandet i entrén var dåligt. Tjejen som stod och tog emot verkade irriterad och stressad över hur mycket folk som kom samtidigt och hennes tonläge var inte roligt. Frågade i barsk ton vilket namn dom olika gästerna var inbokade under. Vi skulle upp till övre våningen och travade upp och fick där reda på att alla jackor kunde hängas av där nere och fick därmed trava ner igen. Kaos i litet kapprum, där stolar travade på varandra upptog baksidan av klädställningen, när alla som klockan 18:00 samtidigt skulle hänga av sig jackor. Väl uppe på plats kom det en tjej och frågade om vi hört genomgången hon hade för föregående bord? Öhh genomgång? Är vi på en skolbespisning eller? Babblade på om att här på Wapnö äter vi sillen först och att hon nu skulle ta dryckesbeställningen. Inte lätt att veta vad man vill dricka när man inte fått se en lista över vad som finns. Då drog hon för varje person om vad det fanns för öl och snaps vilket tog tid. Väl nere i matsalen vågade vi knappt plocka av nåt annat än sillen då hon eftertryckligt berättat att man "här på Wapnö" börjar med sillen.... fast vi var modiga och tjuvplockade annat i alla fall Emoji Maten var fin presenterad och det fanns mat på alla tallrikar. När vi sen efter en halvtimme skulle gå ner igen var det en helt annan bild i matsalen.... tomma fat och när man frågade om det skulle komma ut mer så var personalen väldigt stressad och svarade i snorkig ton. Började gå rykten där vi satt att maten höll på att ta slut... alltså helt slut och även att det skulle dukas bort så skulle man ha mer mat så snabbade vissa sig ner för dom började bli rädda att inte få mer så vi beslöt att vänta på den varma maten.... och vi väntade och väntade och väntade!!!! Säker på att klockan i alla fall var 19:30 innan den kom fram... en och en halv timme efter att vi kommit vilket var alldeles för länge. Väl nere i matsalen var kön superlång och bordet med dom varma rätterna var minimal. Kände sig lurad att man ens orkat vänta på det. Stod en stund för jag tänkte att det måste komma mer men det var visst allt. Köttbullarna var slut hela tiden så flera i vårt sällskap smakade dom inte ens vilket är uselt. Skinka, köttbullar, prinskorv och inlagd sill är väl en av dom viktigaste sakerna på ett julbord och det förväntar man sig ska finnas hela tiden. Även där hörde man folk fråga om det skulle dröja och IGEN samma irriterade tonläge från personalen. Hörde en pappa som frågade innan den varma maten kom ut om han skulle kunna få lite köttbullar och prinskorv och sånt till sina två barn då barn inte äter sill (som oftast) och tjejen som svarade honom var riktigt otrevlig. Hade det varit mig hon svarat så hade jag blivit riktigt förbannad. Pappan försökte igen och talade om för henne att hans barn också sett fram emot julbord och var hungriga men fick som svar att dom fick vänta tills dom varma rätterna kom ut,,, vilket då blev cirka halv åtta på kvällen. Under all kritik och drar ner stämningen på folk runt omkring som lyssnar. Disken på vårt bord och borden runt omkring växte, ingen som plockade bort. Jag hade sill tallrik, varma matens tallrik och desserttallrik plus kaffekopp på min plats samtidigt!!!! Satt där i tre timmar och ingen dukade bort! Mot slutet av kvällen började drickan ta slut. Var inte bara att beställa lättöl eller nåt längre. Som svar fick man att dom skulle se efter om det fanns. Vet man inte innan hur många gäster man bokar in och avväger hur mycket mat och dricka man ska ta in? Ursäkten var att "vi har haft så många julbord"!!!!! VA! Ska vi bli lidande för att man bokat in många julbord?!!! Personalen på Wapnö drog absolut ner känslan av ett mysigt och prisvärt julbord för oss alla igår och då kan jag nog tala för andra gäster som var där igår också. Inte klokt att servitriser inte har mer känsla för hur man ska bemöta gäster oavsett hur stressig en restaurangmiljön kan bli. Betalar man så mycket pengar så förväntar man sig god service genom hela kvällen och att det ska finnas mat och dricka. Mår dåligt när jag tänker på hur mycket mina svärföräldrar betalade för oss 14 som var där med tanke på hur vi upplevde kvällen. Halvera gästlistan så tror jag det hade varit en lugnare miljö för personalen som uppenbarligen inte kunde hantera oss alla där igår. Kommer nog tyvärr inte rekommendera vänner att åka till er på julbord efter detta vilket är himla synd. En parentes är att när bilparkeringen tog slut uppe vid entrén så ställde vi bilarna på grusparkeringen nedanför och den är kolmörk. Hade varit kanon med en lampa så man kunde se vart man sätter fötterna.    Hoppas detta tas som konstruktiv kritik och tas upp ibland personalen som serverar på stället. Dom borde få utbildning i hur man beter sig mot betalande kunder och hur väl en sur stressad min syns. Okunskap kan jag ta (vi är alla nya) men attityd och snäsighet på en så stor del av personalstyrkan igår tycker jag tyder på att en genomgång skulle sitta fint.   Hoppas ni alla får en god jul och ett gott nytt år!
MVH Ellen Carlsson i från Hyltebruk 
 
Mail som jag skickat till Wapnö idag. Irriterad som fasiken på hur kvällen upplevdes igår och istället för att gå här hemma och idissla så är det bättre att få iväg det så det kanske kan bli en förbättring.
 
 

Julbord

Svärföräldrarna bjöd på julbord på Wapnö ikväll. Himla kul att träffa alla och mysigt att bara sitta en stund och prata med alla.
Tyvärr var personalen på Wapnö inget att hänga i julgranen och maten tog evigheter på sig. Kallskuret och sill i massor men den varma maten var ynklig och slut precis hela tiden. Tur vi kom vid klockan sex för då fanns det mat på faten men sen efter en halvtimme var allt urplockat och det såg tomt och kladdigt ut. Mycket var dock gott men prinskorven av nöt och rostbiffen var urk.
Stämningen runt vårt bord höjde ändå kvällen till en 10-poängare,,, tack alla ulltussar!!!!
Knodden var med i bilen och som vanligt sov han som en stock. Fick äta sin kvällsmat på parkeringen och kissa och dricka och var så nöjd och glad att slippa vara hemma ensam i lägenheten. Knasiga vovve!
 
Tack Alva och Leif för en urmysig kväll!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
 

Tonåring

Små barn små bekymmer... stora barn stora bekymmer stämmer sååå väl.
Tänker inte gå närmare in på vad det handlar om men ibland blir man bara så jäkla ledsen och besviken på tonåringarnas hjärtlösa och själviska levende att man håller på att bryta samman. Stampade ner foten igår men mår inge väl efteråt även om man vet att man gjorde rätt.
Bara fortsätta kämpa och styra så allt blir så rätt som det bara går inför framtiden.
Mitt mammahjärta bultar tappert!
 
 

Kraaam

 

Molly

Jag hejar på Molly i Idolfinalen...
 
 

Fredagsmys

Längtar redan tills imorgon för då är det FREDAG igen. Puh trött ända in i själen och fredagar är så himla mysiga.
Imorgon är det Idolfinal vilket jag ska titta på.
 
Till det blir det vin, ljus och pyjamashäng.... underbart.
 
 
 

Vår

Okej jag har redan fått nog av den sabla kalla vintern så imorgon tar jag gärna vår igen. Mörkt jämt, kallt eller regn... nej tack inte min grej. Hatar att behöva ta på vantar och reflexväst.... urk!
 
 
 

Komplimang

Alltså flirt eller komplimang det vette tusan va det var men nog är det skoj när man kan få en komplimang från någon som man inte ens känner. Helt ofarligt men vansinnigt trevligt... tack du gjorde min kväll!!!!

Min stora luffs

Stackars Knodden och hans matte... i natt har det varit mer vakentid än sovtid på Kullagatan. Hans mage började strula så fort jag kände att jag var på väg till drömmarnas land och sen har han och jag kutat som stollar. Ibland var jag så sabla trött så jag glömde honom utomhus.
Nåja efter några tabletter så lugnade han tillslut ner sig framåt morgonen.
Hade tänkt ta en liten sovmorgon idag, vilket ALDRIG händer annars men hade fått ett sms om att jobba lite extra på förmiddagen så det sket sig. Det bästa är att nu är jag ledig hela eftermiddagen istället vilket heller aldrig händer så nu ska Knodden och jag bara vila oss och mysa.
 
 
 

Låst va det här

Jätteskönt att gå på morgonen nu när termometern ligger på nollan. Torrt och fint ute! Love it!
Käkat slarvigt i två dagar så nu va det dags att ta tag i livet igen... fattar inte varför det blir så? Sätter skulden på den obefintliga menscykeln eller nåt HAHAHA!!!
Nu sitter jag med en kaffe och kollar på morgonnyheterna. Är visst ett sabla liv då Sverigedemokraterna röjer runt i dom fina salongerna. Ja så kan det gå.... kanske dags att lyssna på vad dom har och säga istället för att låsa dom ute.
Är lite stolt över mig själv idag. Har faktiskt bytt en glödlampa utan att dra ut sladden ur eluttaget. Är ju så jävla rädd för allt med el så brukar inte byta glödlampor annars men har bestämt mig för att jag måste ta tag i mitt liv. Kan ju inte ha det mörkt hemma tills Bobbe kommer hem på fredag.
Måste gnälla lite också... skulle kolla så taxöronen låg bra i bh:n och fick en sabla låsning mellan skulderbladen uppe i nacken!!!!!! My lord vad det gör ont. Ska se om jag kan sträcka mig eller mjuka upp skiten så den försvinner.
Hoppas alla får en fin dag och orkar ni så skulle det va skitroligt om ni ville skriva om vilka fobier ni andra har.
 
 

Skolan

Frustrationen man kan känna inför en pojke på snart 14 år är nåt man måste uppleva.... Grrr! Telefonsamtal från fröken en gång i veckan måste vara varje förälders dröm... NOT!!!! Just nu är hans telefon trasig också så jag kan ju för tusan inte få tag i odjuret heller vilket gör att för varje minut som går så kommer jag på mer och mer kännbara straff för både det ena och andra.
Andas Ellen,,, ANDAS!!!!
I sådana här lägen man önskar man var två föräldrar hemma så man kunde bolla lite med någon men antar att man måste lita på sin egen magkänsla.
Undrar vart min dataspelande lugna goa pojke blivit av??? Nu är han ett slingrande testosteronmonster som man måste vaka över som en hök.
Nåja jag är väl inte första eller sista tonårsföräldern som känner såhär så är väl bara att bita ihop och hoppas man kommer ut helskinnad på andra sidan.