RÅKNA-CITY

Promenad

Varit ute med Knodden på en promenad nu och håller på att bli galen på honom. Går så jäkla långsamt. Kan absolut inte stå rätt till för en Leonberger på strax över sex år som går som en snigel efter 300 meters promenad. Tycker han känns knasig på nåt sätt men kan inte sätta fingret på det. Han stämmer rätt bra in på en hund med LPN tycker jagoch har därför beslutat mig för att göra ett LPN-prov på honom. Är ju en start i alla fall och ska passa på att ta nya leverprover också när vi ändå är på g och tar blod.
 
LPN är en ärftlig neurlogisk sjukdom som tyvärr finns i flera olika varianter.  Symptomen är dock oftast de samma - hundarna får sakta rejält försämrad  kondition och kan utveckla rörelserubbningar. Det kan vara ett överdrivet högt,  hackande steg särskilt i bakbenen. Det är ofta även en försvagning av  bakbensmusklerna. Förutom detta så kan hundarna väsnas i sin andning, ett  förändrat skall eller till och med problem med att andas pga  stämbandsförlamning. Så småningom kan sjukdomen utvecklas så att hunden inte  längre kan hålla upp sin egen vikt.


Frågor du kan ställa dig om du misstänker LPN hos din hund (en hund kan ha ett  eller flera symptom):

* Blir min hund snabbt trött efter motionering?

* Har hans/hennes skall ändrats över det senast året? Låter han/hon hes när han  skäller?

* Flåsar han/hon mer än han/hon brukade, speciellt efter upphetsning/glädje?

* Blir hans/hennes andning högre, så att du själv måste höja rösten när hunden  är i rummet?

* Är han lite knepig i sina rörelser och snubblar ibland över sina egna tassar?

* Märker du ibland att något inte är helt korrekt när hunden går runt i  trädgården? Du märker det mer när hunden går, inte springer.

* Lyfter han/hon sina bakben högt? Ser det ut som att hunden försöker gå genom  högt gräs och lyfter sitt knä upp högt och sen ploppar ner tassen på marken?

* Har din veterinär sagt till dig att det förmodligen bara är arthros när du  frågar om hundens rörelsemönster? Eller att hunden är en äldre hund och dom  låter högt när dom flåsar?

* Har du fått din hund diagnostiserad med allergier, tonsillit eller ligament  problem som till exempel förlorad muskelmassa? Många av LPN hundarna är  feldiagnostiserade.

Sjukdomen kan inträffa i alla åldrar, beroende på vilken typ av LPN det är. Vad  man tror är att det finns minst tre varianter, två som uppkommer i tidig ålder,  en som uppkommer i högre ålder. Men ingen vet säkert. För mer information  gällande sjukdomen och för att se bilder och filmer från drabbade hundar:
http://www.leonbergerunion.com/health/healthe.htm
(klicka på de två översta länkarna i den vänstra menyn)


Kom dock ihåg att givetvis har inte alla hundar med något av symptomen ovan LPN!  Misstänker du något så testa din hund för LPN1. Skulle det visa att din hund är  fri men du fortfarande tror att din hund har någon av övriga LPN varianter så  finns det andra vägar att gå. Kontakta universitet i Bern för mer information!

(informationen är hämtad från SLBKs sida www.slbk.com)
 
Ja egentligen ska man ju inte googla på sjukdomar varken på sina djur eller på sig själv men ibland bara måste man och ni som känner Knodden kan nog intyga att det mesta stämmer in på honom. Sen kan ju hans snubbliga gång bero på att han har gråstarr och därmed inte ser ordentligt men i det sista har jag reagerat på mer snubbel än innan och att hans ena baktass ibland viker sig på fel håll när han ska trampa på den. Vi hoppas såklart att hans matte överdriver och att det inte är något men bäst att ta det säkra före det osäkra och kolla upp detta.
 
 
 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: